LOTUSREIKI.info

 

       

 

ZEN

Bodhidharma
grondlegger Ch'an Boeddhisme

Toen viel mijn oog op het boek Leer jezelf kennen (2002) van Ayya Khema.

Ayya Khema schreef op een manier die iedereen kan volgen en haar meditaties nemen de lezer stapsgewijs mee. Meditatie werd uitgelegd als iets heel gewoons. Iets waar je niets bij te verliezen hebt en wat je zelf kan proberen !

Ik was 16 en begon de instructies op te volgen. Toen kwam ik terecht in de Antwerpse Ho sen Dojo (Soto Zen).

Op vrij jonge leeftijd begon ik me vragen te stellen. De diepere betekenis van het leven stond daarin centraal. Wat me vooral fascineerde was het feit dat we het leven op het ene moment als een wonder beleven, terwijl wat later dat zelfde schijnbaar ondragelijk wordt. Wat bepaalt deze flux ? Hoe dit begrijpen en veranderen ?

Omdat niemand in mijn directe omgeving mijn vraag van een antwoord kon voorzien, ging ik op zoek in de bib. Psychologie en hypnose leken me interessante invalshoeken, maar die literatuur was voor mij te hoog gegrepen. Ik realiseerde me dat hypnose niet de oplossing bood die ik zocht. Je eigen geest leren kennen en transformeren leek me beter. 

ZEN Boeddhisme is de Japanse vorm van het Chinese Ch'an Boeddhisme. Dit laatste werd door Bodhidharma uit India naar China gebracht. Ch'an betekent 'meditatie', zoals 'dhyāna' in het Sanskriet. 'Zazen' betekent 'enkel zitten'. Dit is zitmeditatie ('za' is Japans voor 'zitten' en 'zen' is 'meditatie', maar ook 'begrijpen'). Door ZAZEN worden we lichaamshouding en ademhaling gewaar, we leren mindfulness.

Na een kort intake gesprek volgen de instructies (Hoe doe ik het ?). Daarna wordt er samen gemediteerd. Dit geheel duurt 45 minuten.

Voor verdere informatie gelieve me te contacteren.

Jan Vanderperre (°1988)

ZEN Meditatie (2004)

TAI CHI (2010)

REIKI Master (2017)

vanderperrejan@gmail.com
+32 488 15 61 37
@lotusreiki.jan